JABOLKO NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN?
Jabolko je zdrav sadež, ki nebi smel manjkat v nobenem domu in je odlično živilo za malico. Je sadež, ki je lokalno pridelan in ga lahko uživamo skoraj celo leto.
Jabolko pospeši metabolizem in odvaja vodo iz telesa. Najbolj hranljiv del sadeža je lupina. Če jabolko olupimo s tem posledično odstranimo hranljivi del. V lupini se zadržuje tudi ostanek pesticidov, zato je priporočljivo jabolko oprati, še bolje pa je, če posegamo po ekoloških sortah. Največ vitamina C se nahaja v centru jabolka (okoli pešk). Jabolko vsebuje kalcij, magnezij, železo, kalij in fosfor. Vsebuje tudi antioksidante in vlaknine, stimulira prebavo in pozitivno vpliva na nivo holesterola (in zdravo srce in ožilje).
Jabolko shranimo v temnem in hladnem prostoru in tako ohranimo čim več hranilnih snovi in upočasnimo procese zorenja.Iz jabolk lahko pripravimo nešteto odličnih jedi in napitkov.
Na naši kmetiji lahko preizkusite jabolčni sok (iz integriranih sort in ekoloških sort, jabolčni sok sorte topaz), jabolčno marmelado, suhe jabolčne krhlje ter navaden jabolčni kis in balzamični jabolčni kis.