O KMETIJI

Smo družinska Kmetija, katera se tradicionalno že peto generacijo ukvarja s sadjarstvom in predelavo krompirja.

Kmetija leži v Brkinih, v vasi Slivje, na nadmorski višini 584 metrov , kjer je idealno podnebje za vzgojo najbolj okusnih in aromatičnih sort jabolk, hrušk in sliv.
Velika temperaturna razlika med dnevom in nočjo, primerna vlažnost ter ugodna sestava brkinskih tal pripomore h kakovosti in slovesu brkinskega sadja kot najboljšega v Sloveniji.
Brkinska jabolka so bila znana daleč naokoli in se prodajala tudi na Dunaju, Parizu in Londonu..

INTENZIVNO SADJARSTVO- IZBRANA KAKOVOST:
Z intenzivnim sadjarstvom se ukvarjamo od leta 1990. Pred tem smo imeli stare sorte travniških nasadov, ki jih še danes skrbno vzdržujemo. Certifikat izbrana Kakovost Slovenije smo pridobili v letu 2018.

EKOLOŠKA VZGOJA JABOLK:
Zadnjih nekaj let se ukvarjamo tudi z ekološko vzgojo jabolk sort topaz, ecolete, opal, sirius, carjevič , kosmač, ki zahtevajo posebno vzgojo brez agresivnih in škodljivih škropiv. Za ekološko predelavo imamo pridobljen Certifikat Inštituta za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu.

STARI TRAVNIŠKI NASADI:
Skrbno vzdržujemo še nekaj starih travniških nasadov, kjer pridelamo najboljše okuse brkinskih jabolk, sliv in hrušk brez kakršnihkoli škropiv.
V omenjenih nasadih pridelamo najboljše okuse brkinskih jabolk, sliv in hrušk.

PRIDELAVA KROMPIRJA:
Poleg odličnega sadja pridelamo tudi domač brkinski krompir, tako zgodnjih kot poznih sort (kot so marabel, desire, adora, agria, itd)

PREDELAVA SADJA:
Okoli 20 odstotkov pridelka sadja predelamo v sok in kis, delamo slivovo in jabolčno marmelado. Večjo kakovost jabolčnega soka in kisa dosežemo, da ga ne filtriramo. Viške sadja in sliv predelamo tudi v žganje.
Večino pridelkov prodamo doma in na lokalni tržnici v Kopru, ob dobrih letinah pa višek tudi posrednikom in bližnjim šolam.